Gjennom å dyrke disse sortene i din egen hage er du med på å bevare denne viktige verdensarven, samtidig som du får mulighet til å kjenne smaken som gjorde at tidligere generasjoner førte akkurat disse sortene videre! Spesielt med disse sortene er at de har blitt dyrket av mennesker i tidligere tider, og har blitt videreført fra generasjon til generasjon, uten påvirkning fra industrielt landbruk, helt frem til i dag.

Dagens landbruk er fokusert monokulturelle avlinger som er tilpasset industriell høsting og videreforedling, og som gir stor avkastning. For hobbygartneren er det ofte helt andre ting som teller; smak, tilpassningsdyktighet til lokalt klima, historisk interesse og sydomsresistens slik at sprøyting blir tilnærmet overflødig veier tungt for oss som ikke dyrker av kommersielle interesser. Mange av disse egenskapene har blitt bevart, og videreutviklet i kulturarv plantene, som har blitt formert ved åpen pollinering fremfor hybridisering.

Nettopp det at planten har blitt formert ved åpen pollinering gjør at man kan dyrke sorten videre fra frø i generasjon etter generasjon. Dette kan man ikke gjøre ved de moderne hybridiserte sortene, der frøene ikke vil produsere den samme planten som de har blitt samlet fra. I dag kan man få tak i Kultrarvfrø i enkelte butikker, men finner du en sort du like er det smart å ta vare på den for deg selv, så vell som fremtidige generasjoner.

Om du ønsker å ta vare på kulturarvfrø er det lurt å begynne med enkle, selvbestøvende sorter som de fleste bønner, erter, salat, paprika, og tomater.

Agurk, squash, brokkoli, mais, gresskar, rødbeter, meloner og reddiker bestøves gjennom innsekter og vind. Du vil ønske å bevare de orginale sortene, så for å forsikre at det ikke foregår bestøvning mellom de ulike sortene kan det være lurt å dyrke kun en sort av hver grønnsak, eller sørge for at avstanden mellom sortene er tilstrekkelig.