Her kommer noen tips, til hvordan man kan gjøre jobben litt lettere.

Skal man felle treet, så kan det være en fordel at man lar en del av stubben (30-50 cm), står igjen. Da kan man bore et hull på tvers, stikke en bolt el gjennom. Først bør man i midlertid fjerne så mange av siderøttene som går ut fra stubbent. Til denne jobben anbefales en god jordhakke (den typen med med rotkutter er suveren). Denne gir mer kraft enn en øks, og setter seg ikke så lett fast. Pass på at den slipes av og til. Selvom det skal sies at slike hakker går godt gjennom røttene, selv i sløv tilstand.

Nå kommer den harde jobben med å hakke seg rundt roten, og lage en grøft så dypt en kommer. Det gjør jobben enklere om man kutter røttene to steder. Kutt et lite stykke ut fra roten først, og så kutter du utstikkern like ved roten. Da får du arbeidsbredde til å komme til de dypere røttene. Når du tror du har kuttet alt, så fortsett litt til, det sitter alltids en del røtter man ikke ser.

En god stubbebryter hjelper godt. Denne kan du enkelt lage selv. Bruk 3 stk 2/4 bjelker (48/96 mm) i lik lengde 2, eller 2,5 meter. Bor et tverrhull øverst gjennom alle 3, som du trer en bolt gjennom, og henger en kjetting på. Nederst lager du et hull ytterst i hver av bjelkene, som du trer et tau (gjerne rundt 10 mm tau, i en lengde på 6-8 meter). Dette bruker du til å hindre at beina går fra hverandre når du strammer.

Sett stubbebryteren over roten. Pass på at roten er innenfor alle tre beina. Stram tauet som går langs bakken rundt beina.

Så hekter du på en kjettingtaljer, og senker kroken helt ned. Har du satt en tverrbolt i roten, så kan du knytte fast kroken til denne. Hvis ikke får du knytte tau rundt noen av røttene som stikker ut fra stubben. Det kan være en fordel å bruke litt tynt tau (10 el 12 mm), som man lar gå mange ganger rundt samme røtter.

Så er det bare å vinsje opp. Stort sett sitter disse røttene forferdelig godt fast, og når du har spent kjettingtaljen maksimalt, er det bare å gå på med hakken. Da merker du godt hvilke røtter som står i spenn. Et spett er ofte også en fordel for å få tak på siden, selvom kjettingtaljen gjør det største løftet.

Etter å ha fjernet noen røtter, så kommer man gjerne til at det ikke finnes noen enkle løsninger. Det er ikke noe vits å sette opp stubbebryteren før man har gjort godt grunnarbeid. Fjern så mange røtter, og så dypt du kan før du starter å trekke. Da går gjerne jobben enklere.

Vil du ha det enda enklere, så finnes det alltids stubbefresere. Det er firmaer som spesialiserer seg i å frese bort store stubber. De setter ganske enkelt en freser, som graver seg ned, og fliser opp hele stubben (så vet du det hvis du ikke klarer/orker å fullføre jobben selv).